Dagje verpakkingen

Kent u dat, dat je vanuit je passie voor een betere samenleving en welzijn voor oudere mensen weer eens wordt geconfronteerd met de alledaagse realiteit.

Op bezoek bij mijn ouders (begin 80) tekende zich de eerste contouren af toen mijn moeder zich beklaagde over het feit dat er alleen maar vleeswaren worden verpakt in verpakkingen van 100 gram, terwijl zij samen met mijn vader voldoende heeft aan 50 gram. Waarom dat niet anders kan, want er komen toch steeds meer oudere mensen bij met dezelfde wensen?

De toon was gezet en direct werden er een aantal andere voorbeelden aangehaald die het leven van ouderen er niet prettiger op maken:

Coca Cola fles openen
Mijn moeder demonstreerde me hoe moeilijk ze de dop van de fles geopend krijgt en, nu komt het, wat er gebeurt als ze probeert om een glas in te schenken. Ze probeert de fles goed vast te houden en knijpt in de (PET)fles, waardoor de hele tafel vol ligt met Coca Cola. Amai!
 

 
 
 
Verkade Digestive verpakking openen
Dan maar over op de een kopje koffie met een Verkade biscuitjes. Net een nieuwe verpakking gekocht, dus verser kan niet. Een minuut lang bestudeert mijn moeder de verpakking om na te gaan op welke wijze ze de verpakking kan openen, maar kan helaas niets vinden. Teneinde raad pakt ze de schaar en knipt de verpakking dan maar volledig open. Handig!
 

 
 
 
Pak AH halfvolle yoghurt openen
Mijn vader toont een net gekocht pak en vraagt aan mij of ik de verpakking voor hem kan open maken, want hij krijgt het alleen met een extra hulpmiddel voor elkaar. Nu heb ik redelijk wat kracht in mijn handen, maar ik moet zeggen dat ik toch wel extra moeite moest doen om de dop ervan af te draaien. Van die dingen!
 

 
 

 
Verpakkingen vormen een van de grootste irritaties bij oudere mensen, dat weten we uit ervaring en uit eigen onderzoek. En toch ziet de verpakkingsindustrie kans om iedere keer weer met een nog onhandigere verpakking te komen, zoals de zgn. (on)-hersluitbare vleeswarenverpakkingen.

Verpakkingsindustrie trek eens een week op met ouderen en ervaar zelf wat voor ellende de ouderen mee maken.

Ik blijf voor u speuren naar (verborgen) irritaties bij 50 plussers om er samen met hen en de industrie zichtbare innovaties van te maken waar we allemaal wat aan hebben.

Jim Krijnen
Founder/Partner www.Silverbrains.com